Amazing facial transplant transformation

Khuôn mặt cấy ghép đã biến đổi tuyệt vời

TRANSFORMED: Richard Norris shown now, during his recovery and before his face transplant seven months ago after he was injured in a 1997 gun accident.

A US man who spent 15 years living as a recluse after suffering injuries in a gun accident says his life has been transformed by a facial transplant.

Richard Lee Norris, 37, received the full face transplant in a 36-hour operation in March. It included the replacement of both jaws, teeth, tongue, skin and underlying nerve and muscle tissue from scalp to neck.

Now, seven months on, doctors say he eats primarily by mouth and can taste and smell.

“For the past 15 years I lived as a recluse hiding behind a surgical mask and doing most of my shopping at night when less people were around,” Mr Norris said.

“People used to stare at me because of my disfigurement. Now they can stare at me in amazement and in the transformation I have taken. I am now able to walk past people and no one even gives me a second look.

“My friends have moved on with their lives, starting families and careers. I can now start working on the new life given back to me.”

Mr Norris continues to gain sensation in his face and is able to smile and show expression. His doctors say the motor function on the right side of his face is about 80 per cent normal, and motor function on the left side is about 40 per cent.

Mr Norris’s operation was the 23rd face transplant since doctors began doing the procedure seven years ago.

The transplant was carried out by more than 150 doctors, nurses and other staff, under Eduardo Rodriguez, professor of surgery at the University of Maryland School of Medicine and chief of plastic, reconstructive and maxillofacial surgery at Shock Trauma.

“Our goal for Richard from the beginning was to restore facial harmony and functional balance in the most aesthetic manner possible through the complex transplantation of the facial bones, nerves, muscles, tongue, teeth and the associated soft tissues,” Dr Rodriguez said.

“Richard is exceeding my expectations this soon after his surgery, and he deserves great deal of credit for the countless hours spent practising his speech and strengthening his new facial muscles.

“He’s one of the most courageous and committed individuals I know.”

Much of the research into the technology behind Mr Norris’s surgery began in response to injuries suffered by US soldiers in Iraq and Afghanistan.

BIẾN ĐỔI: Hình chụp Richard Norris: bây giờ, trong thời gian phục hồi và khi chưa ghép mặt, bảy tháng trước, sau khi bị thương trong một tai nạn do súng 1997.

Sau 15 năm sống ẩn dật, một người người đàn ông Mỹ bị thương trong tai nạn khủng khiếp vì súng nói rằng giờ đây cuộc sống của anh đã biến đổi sau cuộc giải phẩu cấy ghép mặt.

Tháng ba vừa qua, Richard Lee Norris, 37 tuổi, đã được cấy ghép toàn thể khuôn mặt qua cuộc phẫu thuật dài kéo dài 36 giờ. Cộng tác phẫu thuật bao gồm thay cả hai xương hàm, răng, lưỡi, da và các dây thần kinh và mô cơ từ da đầu xuống cổ.

Giờ đây, sau bảy tháng, bác sĩ cho biết anh đã có thể ăn uống qua miệng và nhận biết được mùi vị của thức ăn.

“Suốt 15 năm qua, tôi sống ẩn dấu sau lớp mặt nạ phẫu thuật và đi mua sắm hầu hết vào ban đêm khi có hàng quán ít khách “. Norris tâm sự

“Người ta thường nhìn chằm chằm vào bộ mặt di dạng méo mó của tôi. Giờ đây có thể trố mắt nhìn tôi chằm chằm vì kinh ngạc và diện mạo thay đổi không ngờ của tôi . Bây giờ tôi có thể đi qua trước mọi người mà không còn ai ngoái lại nhìn tôi nữa.

“Bạn bè tôi đã tiến xa trong cuộc sống của họ, xây dựng gia đình và lập nghiệp. Và tôi giờ đây có thể bắt đầu công việc với cuộc sống mới trả lại cho tôi.”

Anh Norris tiếp tục lấy lại cảm giác với khuôn mặt mới và có thể cười và biểu hiện cảm xúc khuôn mặt. Các bác sĩ đánh giá chức năng vận động phía mặt bên phải đạt khoảng 80% và phía bên trái khoảng 40% so với người bình thường.

Cuộc phẫu thuật ghép mặt của Norris lần này là lần ghép thứ 23 kể từ khi các bác sĩ khởi động chương trình này từ bảy năm trước đó.

Cuộc phẫu thuật cấy ghép có sự tham gia hơn của 150 bác sỹ, y tá và các nhân viên khác, dưới sự chủ trì của bác sĩ Eduardo Rodriguez, giáo sư phẫu thuật tại Trường Y- Đại học Maryland và trưởng bộ môn cấy ghép thẩm mỹ, tạo hình và phẫu thuật hàm mặt thuộc khoa Chấn thương Chỉnh hình.

“Mục tiêu từ đầu của chúng tôi là giúp cho Richard khôi phục lại sự hài hòa trên khuôn mặt và cân bằng chức năng với mức độ thẩm mỹ cao nhất qua quá trình cấy ghép phức tạp các xương mặt, dây thần kinh, cơ , lưỡi, răng và các mô mềm liên quan”, Bác sĩ Rodriguez chia xẻ.

“Richard tiến triển vượt mức mong đợi của tôi ngay sau khi phẫu thuật, và anh xứng đáng được khen ngợi vì biết bao nổ lực học nói và luyện tập cơ bắp mới trên mặt của mình.

“Anh ấy quả là bệnh nhân can đảm và quyết tâm nhất mà tôi từng gặp”

Phần lớn các nghiên cứu tập trung vào kỹ thuật giải phẫu cho trường hợp của Norris thực sự đã bắt đầu từ yêu cầu xử lý các thương tật của binh lính Hoa Kỳ từ chiến trường Iraq và Afghanistan

translation HMT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: